Workshop: Babygebaren

Workshop: Babygebaren

Wat is Babygebaren?

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten, is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van de mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met de vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen dan met zijn mond duidelijk maken wat hij wil.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft, maar kan dat nog niet vertellen. Maar door het gebruiken van babygebaren kan hij wél met jou communiceren.

Gebaren op de groep

De gebaren worden ingezet naast de gesproken taal, waardoor de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en hun woordenschat wordt vergroot.

Naast dat gebaren leren heel erg leuk is, is het ook heel waardevol voor de brede ontwikkeling van het kind. De gebaren kunnen jou inzicht geven in de ontwikkeling van een kind en zijn belevingswereld.

Voordelen van gebaren op de groep:

  • Minder frustratie en verdriet omdat het kind zelf kan aangeven wat er aan de hand is of wat het graag wil.
  • Het kind kan uit zichzelf vertellen wat het ziet waardoor je meer inzicht krijgt in de interesses van je kind en hier bij aan kan sluiten.
  • Met baby- en kindergebaren overbrug je de periode van taal begrijpen naar kunnen praten.
  • Het taalverwervingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor het kind op jongere leeftijd begrijpt dat tekens, dus woorden of gebaren, staan voor voorwerpen, personen en handelingen.
  • Met baby- en kindergebaren kan het kind het initiatief nemen om een gesprek te starten.
  • Wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je als ouder en verzorger een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel, waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar het kind over praat.
  • Bij meertaligheid vormen gebaren een brug tussen de verschillende talen en kun je als ouder of verzorger het anderstalige gebrabbel van je kind makkelijker begrijpen.

Inhoud van de workshop

De workshop bestaat uit 3 bijeenkomsten. We gaan deze 3 bijeenkomsten aan de slag met de theorie over baby- en kindergebaren. Maar natuurlijk gaan we ook veel gebaren leren. Dit doen we aan de hand van 6 thema’s.

De basisthema’s die altijd aan bod komen zijn:

  • Eten en drinken
  • Familie
  • Spelen
  • Dieren

De andere 2 thema’s voor bijeenkomst 2 en 3 kunnen van elkaar verschillen. Dit hangt af van wanneer de bijeenkomsten worden gegeven. Zo zullen we het in het voorjaar hebben over bijvoorbeeld de lente en het in de winter hebben over sneeuw en feestdagen.

Incompany-training

Deze workshop kan ook als incompany-traject geboekt worden. Hier werken we met een vaste basis aan thema’s, maar kunnen locaties zelf ook nog 2 thema’s kiezen uit een opgestelde lijst. Wil je hier meer informatie over? Neem contact op met Madelon Dikkens.

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Na het invullen ontvang je een e-mail met een bevestigingslink. Door op deze link te klikken maak je je deelname definitief. Heb je geen e-mail ontvangen? Check dan je spam-box, het kan zijn dat de e-mail hier terecht is gekomen.

  • De workshop zal worden gegeven op een nader te bepaalde datum bij 12 of meer aanmeldingen.

Lees en download hier de annuleringsvoorwaarden

Open inschrijving

Werksituatie
Voorwaarden