Stap budget per 1 mei a.s.

Stap budget per 1 mei a.s.

Geplaatst op 2 maart 2022

Wil je dit jaar branche-erkende scholing volgen om je te ontwikkelen? Wellicht heb je eerder al gelezen over het STAP-budget dat je hiervoor vanaf 1 maart kunt aanvragen. Helaas moet je wellicht nog even geduld hebben: wil je een opleiding volgen bij een organisatie die uitsluitend scholing aanbiedt voor functies in jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk, dan kun je dit (waarschijnlijk) pas per 1 mei aanvragen.

STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidie van 1000 euro vanuit de overheid die je als werkende of niet-werkende kunt besteden aan branche-erkende scholing en ontwikkeling. Bijvoorbeeld voor je beroepsontwikkeling of omdat je een certificaat of erkenning van jouw competenties wilt krijgen. Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrekpost voor opleidingen die gold tot en met 2021. Vanaf 1 maart gaat het STAP-portaal van het UWV open waar je het STAP-budget kunt aanvragen.

1 maart of 1 mei?

Helaas kun je dan nog geen STAP-budget aanvragen voor alle scholingen voor functies in jeugdzorg, kinderopvang en sociaal werk bij een organisatie die uitsluitend branche-erkende scholingen beheert, zoals Arbeidsmarktfonds FCB of Kinderopvang Werkt! Zij kunnen pas na 1 maart hun scholingen registreren in het STAP-scholingsregister. Dit betekent dat voor enkele opleidingen (waarschijnlijk) pas per 1 mei voor het eerst STAP-subsidie aangevraagd kan worden.

Maar erkende opleiders die houder zijn van een branche-erkende scholing in de kinderopvang kunnen dit aanbod wél al in het scholingsregister hebben opgenomen, en daar kan ook per 1 maart al subsidie voor aangevraagd worden. Zo staat de branche-erkende Pedagogische Component voor bemiddelingsmedewerkers in de gastouderopvang al in het scholingsregister en kan er gewoon op 1 maart subsidie voor aangevraagd worden.

En nu?

Zit jouw gewenste opleiding er nog niet bij vanaf 1 maart? Wacht nog even met je aanvraag voor het STAP-budget. Bekijk vanaf 1 mei 2022 welke branche-erkende scholing je wil doen en verstuur dan snel je aanvraag. Eventuele goedkeuring van je aanvraag duurt ongeveer een maand. Wil je andere opleidingen volgen? Dan kun je natuurlijk vanaf 1 maart al je aanvraag doen.

Welke opleidingen zijn branche-erkend?

Branche-erkende opleidingen richten zich vooral op praktische beroepsontwikkeling en vakbekwaamheid. Denk aan pedagogiek 0-13 jaar, pedagogische coaching en werken met 0-jarigen. Bij Timpaan zijn dat o.a. Werken met baby’s en Pedagogisch coach.

Blijf op de hoogte

Via de website, sociale kanalen en nieuwsbrief van Kinderopvang werkt! kun je op de hoogte blijven over de vorderingen van de branche-erkende scholing en het STAP-portaal.