Schoolvisie: van papieren ‘blabla’ naar concreet!

Schoolvisie: van papieren ‘blabla’ naar concreet!

Geplaatst op 3 juni 2019

Iedere school heeft een visie op het onderwijs geformuleerd. Een schoolvisie maakt alle betrokkenen duidelijk op welke manier het team kijkt naar de leerlingen en de inrichting van het onderwijs. Een belangrijk middel dus om keuzes te maken!

Tips!

Helaas blijkt de visie vaak te worden ervaren als ‘blabla’ op papier en kunnen veel leerkrachten niet vertellen wat de visie inhoudt. Hoe kun je zorgen voor een meer concrete visie die wel concreet stuurt? We geven drie tips!

  1. Maak een visieweb waarin je de woorden uit de visie omzet in concrete voorbeelden van wat dit woord inhoudt. Denk bijvoorbeeld aan webdraden over leertijd, de inrichting en het pedagogisch-didactisch handelen uitwerkt. Neem ook de contacten met de leerlingen, de ouders en binnen het team mee. Je kunt ook voor meerdere webben of een mindmap kiezen.
  2. Het kan ook heel verhelderend zijn om als team op te schrijven wat dus NIET onder de visie valt. Durf scherp te zijn.
  3. Vraag ieder teamlid om een eigen elevator pitch te maken van de visie op basis van eigen voorbeelden. Op deze manier wordt de visie echt van ieder individu.

Meer informatie

Wil je meer weten over visievorming in het algemeen of bijvoorbeeld op het gebied van ICT? Neem dan contact op met Manon Dijkhuizen of Michiel Masselink (ICT).