Breinvriendelijk leren

Datum en tijdstip

24 april | 14.00 uur

Breinvriendelijk onderwijs is een modieuze naam voor het scheppen van optimale condities waaronder kinderen leren. Van nature leren kinderen door te doen, te ervaren, ze leren van en met elkaar, door gedrag te kopiëren, te experimenteren. En ze leren met vallen en opstaan, ook letterlijk.

Principes van breinvriendelijk onderwijs

Spencer Kagan beschrijft 5 principes van breinvriendelijk onderwijs:

 1. Veiligheid
  Veiligheid gaat over leren in een veilige omgeving, met klasgenoten die plezierig met elkaar omgaan. Als je steeds op je hoede moet zijn of je voelt je niet op je gemak, dan gaat je aandacht nauwelijks naar hetgeen je geacht wordt te leren. Je energie gaat zitten in het overleven. Het scheppen van een onderlinge band, betaalt zich uit in gemakkelijker leren.
 2. Sociaal leren
  Hersenen zijn actiever tijdens sociale interactie, zo blijkt uit scans. In vergelijking met stil zitten, luisteren en kijken, zijn méér hersengebieden tegelijk actief, zodra we met anderen samenwerken en overleggen; het geleerde wordt dan beter verwerkt en vastgehouden.
 3. Voeding
  Onze hersenen nemen maar zo’n 2% van ons gewicht in; toch verbruiken ze maar liefst 20% van de zuurstof en energie. Zorg er dus voor dat voldoende zuurstof- en glucoserijk bloed aangevoerd wordt naar het brein! Inderdaad: frisse lucht, oefeningen, bewegen en verstandig en regelmatig eten en drinken.
 4. Emotie
  Alles wat gepaard gaat met emotie, wordt beter onthouden. Maken we iets mee wat een emotie oproept (angst, blijdschap, genot, e.d.) dan geeft de hippocampus een signaal dat dit de moeite waard is om te onthouden. Als je een persoonlijke noot koppelt aan de lesstof, dan wordt deze beter opgeslagen.
 5. Informatie verwerken
  Hersenen hebben behoefte aan zowel voorspelbaarheid als noviteit. Automatisch geven we meer aandacht aan nieuwe prikkels. Tegelijkertijd willen we weten wat er gaat gebeuren en voelen we ons prettig bij voorspelbaarheid. Het is de kunst om de balans te vinden tussen routine en voorspelbaarheid enerzijds, en noviteit en uitdaging anderzijds.

Informatie wordt op uiteenlopende manieren in ons hoofd opgeslagen. Hoe kan het toch dat we wél weten wat we gisteren gegeten hebben, en wáár en met wíe, maar soms moeite hebben met onthouden van een telefoonnummer? Er is sprake van verschillende manieren van informatieopslag, verschillende soorten geheugen.

Breinvriendelijk onderwijs ver verwijderd? Nee. Met wat eenvoudige aanpassingen in het huidige aanbod, ben je al een heel eind op weg. Tijdens deze bijeenkomst krijg je handvatten over welke aanpassingen je kunt doorvoeren voor breinvriendelijk leren. De bijeenkomst duurt 2,5 uur.

Kosten

Deelname kost € 72,50 per persoon.

Locatie

Kantoor Timpaan Onderwijs, Transportweg 12 in Assen.

De bijeenkomst gaat door bij een minimaal aantal deelnemers van 8 personen.

Lees hier de annuleringsvoorwaarden.

Meld je aan

* verplichte velden
Voorwaarden *
Nieuwsbrief