Jubileumcongres 16 mei

Jubileumcongres 16 mei

Timpaan Onderwijs viert feest! In mei 2017 bestonden wij 10 jaar. Afgelopen maanden organiseerden wij daarom diverse activiteiten. We sluiten het jubileumjaar af met een congres. Een congres met een programma waar wij trots op zijn: geïnspireerd op thema’s die actueel zijn in de kinderopvang, het onderwijs en bij gemeenten!

Samen(werken) voor goud is de rode draad tijdens het congres. Het staat ook symbool voor de samenwerking met jullie als relatie, om samen maximale kansen te bieden voor de kinderen! Meld je direct aan

Inspirerend programma

We beginnen de dag met een keynote van Robin van Galen, waterpolocoach van het Nederlands mannenteam.
Robin komt vertellen wat hij geleerd heeft van zijn “once in a lifetime experience”: Goud op de Olympische Spelen met het damesteam waterpolo. Zijn streven is jou (en jouw medewerkers) een paar procent extra te motiveren en te inspireren waardoor je ook beter gaat samenwerken, zodat je samen voor goud kunt gaan.


Verdeeld over de dag zijn er 2 externe sprekers, Mark Mieras en Irma Smeegen en diverse praktische en inspirerende workshops, verdeeld in drie ronden. We sluiten de dag knallend af met verbluffende experimenten van Mad Science.

Gastsprekers

Mark Mieras | wetenschapsjournalist en gespecialiseerd in hersenontwikkeling
Jonge kinderen maken zich de wereld eigen in een razend tempo. Ze leren veel meer dan je je kunt bedenken. Samen ontdekken is wat jonge kinderen nodig hebben. Volwassenen spelen daarbij een sleutelrol. Zij scheppen een veilige speelruimte en helpen de aandacht te richten. Kinderen breng je groot met aandacht, vertrouwen en plezier. Kennis kun je niet downloaden in het kinderbrein. Informatie moet tot betekenis verteren. Dat vergt beweging, plezier, experiment en interactie. Mark neemt je tijdens zijn lezing mee in de manier van het leren van kinderen.


Irma Smegen | trainer en auteur van ‘Speel je wijs’
Wie veel woorden kent, kan gemakkelijker leren en een grote woordkennis is dan ook verbonden met schoolsucces. Irma geeft praktische tips en inspirerende lesideeën om kinderen op elk niveau te ondersteunen in het uitbreiden van hun woordenschat.
Het ontwikkelen van woordenschat is bij uitstek geschikt om te combineren met drama en spel. Spelen is taalbeleving; een effectieve manier om woordenschatontwikkeling te stimuleren. Je begrijpt woorden beter als je ze daadwerkelijk beleeft omdat je niet alleen je hoofd gebruikt, maar je hele lijf. Meerdere delen in je hersenen worden geactiveerd waardoor dat wat je leert beter beklijft.


Mad Science | grootste verstrekker van educatief en uitdagend science onderwijs
Een knallende afsluiting: Verbluffende experimenten met lucht, vuur en ijs! Met onder andere papier dat 120 keer sneller brandt dan gewoon papier en met droogijs van -79 graden Celcius, worden ze letterlijk verbaasd! Douchen zonder water? Dat kan, en dat laten wij je zien!

Workshops

Dit is het aanbod van workshops voor het primair- en voortgezet onderwijs:

Weet jij wat jou drijft? | Nynke Jonker
Wat zijn persoonlijke drijfveren? Aan drijfveren is de vraag gekoppeld: “Wat drijft je? Waarom kom je in beweging? Ken jij je drijfveren?” Drijfveren zijn van groot belang bij het vinden van waar je energie van krijgt, hoe je denken en doen is en wat je irritant vindt. In dit uur maak je kennis met de zes drijfveren op een interactieve inspirerende manier.
Onderzoekend leren - pas op: nieuwsgierigheid bevorderend! | Michiel Masselink
Tijdens deze workshop ervaar je zelf hoe eenvoudig je aan de slag kan gaan met de werkvorm onderzoekend leren. Het theoretisch model komt aan bod en je krijgt de tijd om leuke leeractiviteiten of inspirerende voorbeelden te bekijken zodat je het donderdag gelijk kunt proberen! Het programma is geschikt voor iedereen die werkzaam is in het basisonderwijs.
Taalontwikkeling van kleuters stimuleren met ICT | Ingrid Heersink
Wat weten we over ICT en taalontwikkeling? En hoe kan ICT spelenderwijs een bijdrage leveren aan het stimuleren van de taalontwikkeling bij kleuters?
Werken met de groeimuur | Manon Dijkhuizen
In het traditionele onderwijs weet de leerkracht welke doelen er zijn, wat er aan bod komt en beoordeelt het leren en de voortgang. Met een groeimuur worden juist de leerlingen eigenaar: de leerlingen zijn actief betrokken bij het stellen van doelen en het bijhouden van welke stapjes vooruit ze zetten stapjes die ze zetten.  Gevolg: meer inzicht en meer motivatie! In deze workshop maak je kennis met de groeimuur (of ook wel datamuur) en de toepassingsmogelijkheden.
Help... mijn bovenkamer wordt verbouwd! | René Koens
Dat tieners een groeispurt doormaken is genoegzaam bekend. En dat tieners daardoor zeer geïnteresseerd raken in elkaar en van alles buiten de school eveneens. Wat moet je met die soms verongelijkte, overenthousiaste, ongemotiveerde, stemmingswisselende, slungelige, stoere, kinderlijke, energieke types in je klas? Een kijkje in het tienerbrein werpt een bijzonder licht op het grillige doen en laten, het denken en voelen van deze interessante leeftijdsgroep.
I-Robot... Jij Robot | Sander Dorst
In deze workshop word je op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en educatie. Uiteraard krijg je alle gelegenheid zelf met de robots aan de slag te gaan.
Aan de slag met 21e eeuwse vaardigheden | Nina Oosterveen
We worden ons steeds bewuster dat kinderen niet meer alleen praktische vaardigheden en kennis nodig hebben om zich staande te kunnen houden in de maatschappij. Maar wat hebben ze wel nodig? Hoe bereiden we ( jonge) kinderen voor op de toekomst?
Help! Mijn leerling heeft een IQ van 140 (en ik niet...) | Lidy Ahlers
In deze workshop leer je jouw onderwijs aan te passen aan (hoog)begaafde leerlingen: signaleren, differentiëren en uitdagend lesaanbod.
Zit stil en hou je mond! | René Koens
De mens is niet gebouwd op langdurig stilzitten en zwijgen. En kinderen al helemaal niet, die willen onderzoeken, doen, ervaren, praten, samen bezig zijn. Hoe kom je binnen jouw dagelijkse onderwijs tegemoet aan deze behoeften? Hoe breng je het energie op peil als dat na ingespannen denkwerk is ingezakt? Door slim gebruik te maken van Energizers!, beweegactiviteiten, 5 minuten tussendoortjes: geeft afwisseling, plezier en hernieuwde focus.
Hoera, we maken fouten | Manon Dijkhuizen
Hoe je denkt over leren en talent bepaalt je succes. Al vroeg leren kinderen dat je met een vaststaand vermogen op de wereld in komt en dat daar niet veel aan zal veranderen (de fixed mindset). Leerlingen met een growth mindset denken juist dat je kunt blijven leren en ontwikkelen. Deze leerlingen hebben meer zelfvertrouwen, tonen meer doorzettingsvermogen en hebben betere leerresultaten (bron: Carol Dweck). In deze workshop bekijken we hoe je op school kunt werken aan een growth mindset en waarom fouten maken zo’n feest kan zijn!
Social media: lust of last? | Marjolein Eeftingh
Het internet is, naast het schoolplein, een nieuwe hangplek voor kinderen; 7 dagen per week en 24 uur per dag. Hoe informeer je ouders over correct mediagebruik binnen en buiten school?
Alle kinderen goede lezers! Hoe fantastisch zou dat zijn | Lidy Ahlers
Wat zou het toch fantastisch zijn als alle kinderen de school verlaten als goede en gemotiveerde lezers. Hoe je daar als leerkracht maximaal aan mee kan werken, hoor je in deze workshop.
Pimp je stelles! | Barbara Kroeze
Het schrijfonderwijs (stellen) is al jaren een onderschoven kindje. Terwijl het zo leuk kan zijn! In deze workshop krijg je tips over hoe je lessen uit bestaande methodes leuker en vooral effectiever kunt maken.
Moeite met lezen en dan.... | adviseurs dyslexie
Je hebt kinderen in de klas die moeite hebben met lezen. Je twijfelt of het dyslexie is. In deze workshop uitleg over wat dyslexie is. Wanneer komt een kind in aanmerking voor dyslexie en waar moet je rekening mee houden als een kind dyslexie heeft?

Dit is het aanbod van workshops voor de voor- en vroegschoolse organisaties en gemeenten:

VVE; wat moet ik ermee? | Barbara Kroeze
Er speelt veel op het beleidsterrein VVE/ OAB. Welke ontwikkelingen zijn er landelijk? Hoe kan ik dit vertalen naar mijn gemeente? Praat mee onder de gewichtenregeling, resultaatafspraken, kwaliteitseisen VVE, de harmonisatie …….
Spel, het echte kinderwerk | Winnie Bulthuis
Spel is de motor van de ontwikkeling van het jonge kind en de manier waarop een kind speelt zegt iets over de ontwikkeling van het kind en hoe het leren plaatsvindt. Leer in deze workshop over de functie van spel voor het jonge kind en ga spelenderwijs de fases in de spelontwikkeling leren herkennen en daar op aan te sluiten.
Ik zie je groeien: kijken naar de ontwikkeling van kinderen | Marjolein Eeftingh
Hoe volg je de ontwikkeling van kinderen? Een kijkje in de keuken.
Baby's horen het eerste jaar thuis(?) | Rikst Vermaat
De kwaliteit in de babyopvang is belangrijk, dat zie je o.a. terug in de Wet IKK. Na een algemene inleiding over baby’s gaan we op ontspannen wijze met elkaar in gesprek over babydilemma’s – *Kletspot*.
Spelen met rommel: ontdekkend leren met open eind materiaal | Winnie Bulthuis
Materiaal dat op meerdere manieren gebruikt kan worden prikkelt de fantasie en het onderzoeken en ontdekken en het mooie is dat het vaak kosteloos is. Kom verkennen en ervaren wat de mogelijkheden van dit soort materiaal zijn en hoe je de betrokkenheid en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen ermee kunt vergroten.
Kletshandjes! Gebaren met jonge kinderen | Manon Dijkhuizen
Baby’s en jonge kinderen die nog niet praten, kunnen met gebaren toch dingen “vertellen” en begrijpen.  Dit voorkomt frustraties en is ook erg leuk. In deze workshop krijg je meer informatie over het werken met gebaren. En natuurlijk gaan we ook “kletsen” met onze handen en leer je een aantal gebaren!
Deze hoed is niet van mij | René Koens
Deze en andere buitengewone prentenboeken komen langs in deze sessie over (voor-) lezen met jonge kinderen. Voor je het in de gaten hebt ben je opgeslokt in de grenzeloze fantasiewereld van een visje die deze hoed gestolen heeft. Hoe gaat dit aflopen?

Op het aanmeldformulier mag je 5 voorkeuren aangeven voor welke workshops je bij wilt wonen.

Praktische informatie

Tijd

Van 9.00 – 17.00 uur.

Locatie

Hof van Saksen, Veldweg 22-24 in Nooitgedacht.

Kosten

Een volledig verzorgde dag voor € 65,- per persoon. Ook is het mogelijk om alleen het middagprogramma bij te wonen, vanaf 13.00 uur. Dit kost € 25,- per persoon. De keuze is aan te geven op het aanmeldformulier.

Aanmelden

Klik hier om je aan te melden