Leesmiddag ism uitgeverijen

Locatie: Assen - Transportweg 12
Datum: 16/10/2019
Tijd: 13:45  tot  16:15

Ben je net gestart met een nieuwe leesmethode en heb je vragen over de methode? Of ben je je aan het oriënteren op een nieuwe leesmethode en zoek je naar de nieuwste informatie? Kom dan naar onze Karavaan! Als je al werkt met één van de gepresenteerde methoden, dan kun je je vragen stellen. Als je in de oriëntatie fase zit, krijg je handvatten bij het maken van een keuze.

Timpaan Onderwijs organiseert samen met de uitgeverijen Zwijsen, Malmberg, Noordhoff en Delubas op woensdag 16 oktober een informatieve middag over technisch en begrijpend lezen. Deze bijeenkomst is voor leerkrachten, ib’ers, directeuren en schoolleiders in het primair onderwijs. Deelname aan de Timpaan Karavaan is kosteloos.

Opbrengst

Na je bezoek aan de Karavaan ben je op de hoogte van de nieuwste leesmethoden van Zwijsen, Malmberg, Noordhoff en Delubas. De methoden Estafette editie 3 van Zwijsen,  Karakter van Malmberg, Flits van Noordhoff en Atlantis van Delubas worden tijdens deze middag gepresenteerd. Ook is er ruimte voor het stellen vragen, als je al gebruik maakt van één van deze nieuwe methoden.

Indeling

Na een plenaire start vinden de presentaties naast elkaar plaats. Je bent daarom in de gelegenheid om bij twee van de vier presentaties aanwezig te zijn.

 • Estafette editie 3: technisch lezen mét begrip

  Leon Swart zal de volledig vernieuwde Estafette editie 3 gaan presenteren. Tot op heden werden technisch lezen en begrijpend lezen gezien als twee verschillende vakgebieden. Bij Estafette editie 3 wordt daarvan afgestapt: hoofddoel van de methode is het vloeiend kunnen lezen van teksten mét begrip. De technische leesvaardigheid blijft hierbij de belangrijkste voorwaarde om tot vloeiend lezen met begrip te kunnen komen. In deze presentatie kun je meer zien en horen over wat deze nieuwe methode zo bijzonder maakt.

 • Karakter: elke les is een leessucces!

  Marcel Tuinstra komt vertellen over Karakter. Met Karakter leren de kinderen niet alleen goed lezen, maar doen ze ook succeservaringen op en worden ze gestimuleerd veel en gevarieerd te lezen. Iedere les weer! Zo maken ze ongemerkt veel leeskilometers en ervaren ze dat lezen leuk en zinvol is. In Karakter gaan goed technisch leesonderwijs en leesmotivatie hand in hand. Met als resultaat… een klas vol enthousiaste lezers!

  • Succes voor ieder kind
  • De leestekst centraal
  • Uitdagende pluslijn
 • Flits, maakt lezen boeiend

  Flits is de meest compacte methode voor voortgezet technisch lezen voor groep 4 t/m 8 met veel tijd voor het maken van leeskilometers. Leerlingen leren vanuit prikkelende thema’s en nieuwsgierigmakende Flitsvragen, waardoor ze de verhalen en teksten ingezogen worden. Door de overkoepelende thema’s met veel verschillende tekstonderwerpen en -soorten zijn er voor ieder kind aansprekende teksten. Leesplezier staat ook voorop in de unieke lessenserie leesbevordering en jeugdliteratuureducatie met een complete canon van de jeugdliteratuur. Scholen zijn vooral tevreden met de motiverende lessen, het plusmateriaal, de frisse uitstraling en de vele mogelijkheden van Flits. Natasja Derksen verzorgt de workshop en laat je ontdekken hoe Flits lezen boeiend maakt!

 • Atlantis, een wereld van verhalen

  Leesplezier is de basis voor leessucces. Daarom maak je met Atlantis de meeste én de leukste leeskilometers. Wil jij naar huis met wetenschappelijke inzichten over effectief leesonderwijs? Word je blij van een methode die leesonderwijs in samenhang aanbiedt? Wil je alles weten over het didactische differentiatiemodel voor combinatiegroepen? En ben je nieuwsgierig naar de methode waarin alle lezers voldoende worden ondersteund en uitgedaagd? Dan mag je de workshop over Atlantis, gegeven door Anouk Gulickx of René Loeve, zeker niet missen!

Programma

13.45 uur | Inloop

14.00 uur | Opening door Marjolein Eeftingh

14.15 uur | Workshopronde 1: keuze uit Malmberg of Delubas

15.00 uur | Pauze

15.15 uur | Workshopronde 2: keuze uit Zwijsen of Noordhoff

16.00 uur | Afsluiting

Deelnemen

Deelname is gratis. Wel vragen we je op te geven, zodat wij weten hoeveel personen er deelnemen. Er is ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

Voor vragen over deze Timpaan Karavaan kun je contact opnemen met Marjolein Eeftingh.

Aanmelden

Vul onderstaand formulier in om je aan te melden. Na je aanmelding ontvang je een e-mail als bevestiging.

We vragen enige aanvullende informatie over de methode waar je school mee werkt. Met deze informatie kunnen we de bijeenkomst afstemmen op geïnventariseerde behoeften.

Let op: elke deelnemer moet worden aangemeld met een uniek e-mail adres. Meerdere personen aanmelden op hetzelfde e-mail adres geeft een foutmelding.

Meld je aan!

* verplichte velden
Keuze voor workshopronde 1 *
Keuze voor workshopronde 2 *
Maak je al gebruik van één van deze methoden? *