Workshop Babygebaren, nog slechts 6 studieplaatsen

Workshop Babygebaren, nog slechts 6 studieplaatsen

Gegevens

Begin:
16 september, 19:00
Einde:
4 november, 20:30
Locatie
Timpaan
Transportweg 12
Assen
+ Google Maps

Wat is Babygebaren

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal met gebaren. Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Door het gebruiken van babygebaren kan hij echter wel met jou communiceren.

Gebaren op de groep

De gebaren worden ingezet naast de gesproken taal, hierdoor stimuleert het de taalontwikkeling, en zal het hun woordenschat vergroten. 

Naast dat het heel erg leuk is, is het heel waardevol voor de brede ontwikkeling van het kind. De gebaren kunnen jou inzicht geven in de ontwikkeling van een kind en zijn belevingswereld. 

 

Voordelen van gebaren op de groep:

 • Minder frustratie en verdriet omdat het kind zelf kan aangeven wat er aan de hand is of wat het graag wil.
 • Het kind kan uit zichzelf vertellen wat het ziet waardoor je meer inzicht krijgt in de interesses van je kind en hier bij aan kan sluiten.
 • Met baby- en kindergebaren overbrug je de periode van taal begrijpen naar kunnen praten.
 • Het taalverwervingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor het kind op jongere leeftijd begrijpt dat tekens (woorden of gebaren) staan voor voorwerpen, personen en handelingen
 • Met baby- en kindergebaren kan het kind het initiatief nemen om een gesprek te starten.
 • Wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je als ouder en verzorger een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar het kind over praat.
 • Bij meertaligheid vormt gebaren een brug tussen de talen en kun je als ouder of verzorger het anderstalige gebrabbel van je kind makkelijker begrijpen.

Inhoud van de workshop

We gaan deze 3 bijeenkomsten aan de slag met de theorie over baby-kind gebaren. Maar natuurlijk gaan we ook veel gebaren leren, dit doen we aan de hand van 6 thema’s.

De basis thema’s die altijd aanbod komen zijn:

 • Eten en drinken
 • Familie
 • Spelen
 • Dieren

De andere 2 thema’s voor bijeenkomst 2 en 3 kunnen van elkaar verschillen. Dit hangt af van wanneer de bijeenkomsten worden gegeven. Zo zullen we in het voorjaar het hebben over bijvoorbeeld lente en in de winter het hebben over sneeuw en feestdagen. 

Planning:

3 bijeenkomsten van 2 uur 19.00 uur tot 21.00 uur

 • 16 september

 • 2 oktober

 • 4 november

 

Tijd: 19.00 uur tot 20.30 uur

Kosten: €285 per deelnemer

 

Ook deze workshop kan als incopanny geboekt worden, hier werken we met een vaste basis aan thema’s maar kunnen locaties zelf ook nog 2 thema’s kiezen uit een opgestelde lijst.  Wil je hier meer informatie over? Mail of bel dan naar Madelon Dikkens.

Meld je aan

* verplichte velden
Werksituatie
Voorwaarden *
Hierbij verleen ik toestemming tot het verstrekken van mijn contactgegevens aan en mogelijk steekproefsgewijs contact door Cedeo te Rotterdam, ten behoeve van het kwaliteitsonderzoek voor de erkenning Onderwijsadvies.
Ik geef toestemming *